mandag 18. februar 2013

Store Tverråtind 2309 moh og Lindbergtind 2120 moh.


Med sine 2309 meter over havet er Store Tverråtind en av Jotunheimens stortopper.
Toppen ligger på vestenden av en rygg med flere Tverråtinder, i høgtopp-området mellom Leirdalen og Visdalen. Med breer og tinder på alle kanter, et dette virkelig et område som lagrer mange gode syn på netthinna. Det som er det fine med denne tinden, er at den er lett å nå, og således tilgjengelig også for de som ikke har byttevis med erfaring. Selv så inneklemt imellom breer som den er, så kan den faktisk nåes uten brekontakt om sommeren.
Ruten jeg nå vil beskrive, tar utgangspunkt fra Spiterstulen i Visdalen, som er et utmerket utgangspunt til et hav av stortopper i Jotunheimen.

Fra 1100 meters høyde på Spiterstulen, følger du i starten innover Visdalen langsmed elva Visa. Etter en liten stund tar du av og peiler deg inn på første "bredal" på høyre side. Her kommer bregrove Tverråe ned. Av navnet er det lett å forstå at det er Tverråbreen som mater denne på sommeren.....men det gjør også Svellnosbreen.
Etter en stund, når du har runda inn, vil  få Eventyrisen i Svellnosbreen på din høyre side, og du får Styggehøe 2213 moh på din venstre side.
Etterhvert møter brefronten av Tverråbreen deg, og du er nå rundt 1600 moh. Denne er normalsett trygg og fin på vinterstid, og du følger oppover på høyre side. (sommertid kan denne etappen gjøres langsetter morena istedet for bre) Ditt neste referansepunkt blir nå Nedre Tverråbandet, her du "går i land" fra breen. Her har du mulighet for å raske med deg en bonustopp på turen. Lindbergtinden 2120 moh står rett ved deg på din venstre side, og det er ikke mange minuttene du bruker på denne avstikkeren. Lindbertinden er en artig topp, og er egentlig en bergrygg som skjærer breen i to ved Øvre Tverråbandet, og gjør at du får Tverråbreen til venstre og Nørdre Illåbreen til høyre.
Ruten videre opp til Store Tverråtind sier seg mye selv. Vel oppe på ryggen er det en liten svipp østover før du endelig står på selve toppunktet. En virkelig kremtopp!! Her har du en helt fantastisk utsikt til tinder og breer. En utsikt som kan ta pusten fra noen og enhver!
Har du ikke tenkt deg lengere, så tar du returen etter løypa du gikk opp.
Ønsker du fremdeles å gasse på og ruske med deg flere topper, har du en fin anledning til det. En artig variant da, kan være å skli ut på Svellnosbreen, gå opp den bratte sør/øst-flanken på Storjuvtinden 2344 moh for et besøk der. (Pass på, her er det bratt! Anbefales KUN på trygt og godt føre). Vel nede igjen fra denne, kan du lett ta med deg Svellnosbrehesten 2181 moh (nunatak), før du cruiser nedover Svellnosbreen på høyre side slik at du kommer sør for Solskinnstoppen og det kraftige brefallet.
Dette er et utrolig fint turområdet på ski nå framover vårvinteren!

GOD TUR!

(Trykk på bildene for å få de store. Kart med inntegna rute nederst)
Tverråtindene rett imot, i et mylder av tinder.

Samme bildet med litt mere zoom. Utsikten er fra Galdhøpiggen.

Lindbergtinden sett fra Store Tverråtind.
(scanna papirfoto)

Store Tverråtind sett fra Storjuvtind. Svellnosbrehesten fremme til venstre.
(scanna papirfoto)

Ruta Spiterstulen - Lindbergtind/Store Tverråtind.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar