tirsdag 6. januar 2015

Loftet 2170 moh.

Loftet 2170 moh.


Har du lyst på en knallfin topp i vinter, der du kan få nyte både en nydelig utsikt OG en super nedkjøring? Da er mitt tips til deg Loftet 2170 moh!

Dette er en mye besøkt topp vinterstid, nettopp pga sin lette adkomst og sin herlige nedkjøring.
I tillegg er det en høy topp, som gir deg 1200 høydemeter med nytelse....både opp og ned!

Loftet er den siste toppen i tinderekka som går fra Smørstabbtindene og nordover, og har en fantastisk utsikt. Du ser innover Jotunheimens stortopper og bakover inn i Breheimens fredfulle rike.

Utgangspunktet som er mest brukt for å komme til topps, er fra Rv55. Nærmere bestemt fra Vegasjelet øverst i Leirlia. Det er der vinterbommen på Sognefjellsveien er, på østsida av fjellet, i Lom. Dette er også stedet hvor veien/ruta innover Leirdalen til Leirvassbu starter.
Nærmere påske så brøytes veien inn til Rustasetra på nordenden av Bøvertonsvatnet, så da starter man på Bøverkinnhalsen, 1.5 km lengere opp.

Herfra så følger du veien 1.5 km opp til Bøverkinnhalsen. Her går det slakt imot. Når du kommer opp til den første hytta, så tar du av veien, og søker deg bort til Langranden. Langranden er en sikker rygg som går fra Bøverkinnhalsen og opp innunder Veslloftet. Langranden følges da opp, og du runder Veslloftet på nordvestsida. Nå flater det ut et lite stykke, før den bratteste kneika på turen. Det er en bratt, men ikke så lang flanke som må forseres, før du kommer opp på det flate platået rett sørvest for Veslloftet. Her er det normalt med en rast.
Du ser nå resten av ruta di rimelig godt. Du skal søke deg framover mot ryggen til venstre (nord) for toppen, for å unngå den brattere vestsida av Loftet, som tidvis kan være rasutsatt. Her er det småseigt oppover, men du har godt med plass og utsikta blir bare råere og råere, helt til du pluttselig står ved den store varden på toppunktet på 2170 moh. Nå ser du virkelig hvor vakkert et landskap vår herre har gitt oss! Store, høge og sylkvasse tinder så langt øyet kan se!! Helt rått!!!

Returen går etter samme trase som oppturen.

Selv om dette stort sett er en trygg og fin tur, som ikke går i spesielt rasutsatt område, skal man alltid ha respekt og tenke sikkert rutevalg. På dager med dårlig sikt, bruker jeg heller anbefale andre topper, da topphatten av fjellet går etter en stor snøflanke, som kan være vanskelig orientere etter. På østsida har man stup, på vestsida har man bratt rasutsatt terreng.

Eller så kan jeg nevne at denne turen kan gjøres både med fjellski, randone og snowboard.
Og...har du travelt program i vinter, så frykt ikke....dette er normalt en skitopp til langt ut i juni!

GOD TUR!

Utgangspunktet for turen (frem til påske), er fra vinterbommen i Vegasjelet.

Her ser du toppen godt, fra Kleivberget inn mot Heimre Illåe. Bak til venstre har du Bakerste Skagsnebb og Skagsnebb.

Samme bildet som tidligere, med inntegna rute.

Loftet og Veslloftet, med inntegna rute.

Innimellom gjør det godt med en liten stopp. Her er jeg rett sør for Veslloftet, og ser rett bakover på Liabrekulen 1910 moh i Breheimen.

Fra toppvarden på Loftet, med utsikt sørover til Smørstabbtindene. En fantastisk utsikt!

Stupet på østsida av Loftet, mot Høgskriubrean.

Loftet sett fra Galdhøpiggen, rett bak Skardstind

Rute Vegasjelet - Langranden

Rute Langranden - Loftet

9 kommentarer:

 1. Flott beskrivelse. Planlegger første besøk nå. Noen som kjenner til forholdene der nå?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk! =) Ei stund sidan eg har vore der nå, men det er nok ein del vindskavlar spesielt frå Vesleloftet og opp nå. Har vore ein del vind i det siste, og lite påfyll av nysnø. Men, snø nok til ein topptur! =)

   Slett
 2. Hej Kjell, kanon bra sida...! Vi är ett gäng som tänker åka upp och prova loftet under påsk. Vet du var det kan finns för övernattings möjligheter i detta området ?

  Mvh Johan

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Johan!
   Vil anbefale deg å ta kontakt med Storhaugen Gard om overnatting da. Du finn meire informasjon om denne plassen på www.storhaugengard.no Referer gjerne til meg når du tar kontakt med dei! =)

   Slett
 3. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 4. Hei, jeg har tenkt å gå Lofte med en venn i påsken. Vet du om det er noen skredfare der nå?

  SvarSlett
 5. Hei, korleis er snøforholda der no, er det like ustabile lag som litt lenger vest? Er flanken opp til Vesleloftet utsett, ville du gått der no?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Elisabeth!
   Det er noko ustabile forhald mange plassar i Jotunheimen for tida, og faregraden er nok framleis på 3. Når det gjeld Loftet, så gjekk det faktisk eit skred på nordsida av Veslloftet førre laurdag, som kom heilt ned mot løypa øverst på Langranden. Sjøl om Loftet normalt sett ikkje er av dei mest utsatte toppane å gå på, så kan ein kanskje gå for ein mindre utsatt tur akkurat nå.

   Slett
 6. Hei, tenker å gå Loftet i morgen, men er litt usikker på forholdene om dagen. Kan du si noe om snøforholdene som er nå?

  SvarSlett