onsdag 4. mai 2011

Gravdalstind 2113 moh.


Vil man ha en knallfin skitur i mai, med en toppbestigning i tilegg, så er Gravdalstind ett av mine beste tips. Dette er en tur i et mektig landskap, med kvasse tinder rundt på mange kanter. Turen er i et svært behagelig terreng, uten lange, bratte og tunge bakker.
Turen starter på Krossbu 1260 moh, ved Rv55 over Sognefjellet. Her skal man følge kvistaløypa som går mellom Krossbu og Leirvassbu et godt stykke på veien.
Først opp bakkene mot Leirbreen, som er en del av Smørstabbreen. Smørstabbreen er forøvrig Jotunheimen største bre. Leirbreen forlates idet man runder inn på selve flatbreen av Smørstabbreen vest for Kalven. Kvistaløypa følges ennå et stykke, før man vrir sørover omtrent rett sør for Kalven. Neste referansepunkt på turen blir da skaret vest for Søre Smørstabbtind 2033 moh. Denne rundes på vestsiden, og så inn øst for Vesle Gravdalstind. Følg så brekanten øst for ryggen, før denne entres, og siste etappe opp til toppen er igjen. Toppen har en unik utsikt, og alt rundt deg er storslagent!
Man kan også ta med seg 4 2000-meterspunkt i tilegg, av de Søre Smørstabbtindene når man først er her. Dette gjøres med letthet.
Returen over breen igjen, SKAL være den samme som oppturen, og jeg vil IKKE anbefale noen å falle for fristelsen til å kjøre ned Bøverbreen, da denne har et brefall med mange stygge sprekker.
Vil også anbefale denne turen som en finværstur, da det er svært viktig med sikt for å sikre seg korrekte referansepunkt oppe på denne flate og hvite breen.
Du vil garantert nyte denne turen, samtidig som du vil bli utrolig brun! Du går nemlig med sola midt i ansiktet hele veien opp til toppen! Husk derfor solkrem og solbriller.
Husk også på å ta med deg sunn fornuft, og ha øynene med deg, for store deler av denne turen går på bre.
Ha en fin kveld folkens, og gled dere til fjells!
Krossbu-Gravdalstind

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar