tirsdag 18. juni 2013

Tro ikke blindt på sommerværvarselet!

Sommeren er godt i gang, og været har gitt oss mange flotte turopplevelser allerede.

Det som er så synd, er at folk er så blinde når det gjelder værvarsel, og tror blindt på hver eneste regndråpe som værmeldingene pøser ut på sine varsler.
Realiteten er nemlig ikke slik. Personlig synes jeg juni har gitt oss mye fint vær, og forholdene i fjellet er absolutt på rett vei.

Disse regntunge varslene er virkelig turistnæringens største fiende, da folk vegrer seg for å legge ut på turer i frykt for å havne midt i internettets spåmenn sin årlige monsun!
Mitt tips er da å lytte til de lokale, som ser været der de er, og som kan tolke værtegnene.

Legger ved noen bilde fra juni, slik at dere kan se hvordan været kan være på et ellers så dårlig varsel.
Husk også at jeg gjør maaaange turer UTEN kamera, i like fint vær!

Kom dere til fjells!

Sokse 2189 moh.
Bøverbreens øvre brefall.

Falketind 2068 moh og Stølsnostind 2074 moh til høgre.

Ymelstind 2304 moh.

Fra vestre: Svarttinden 1936 moh, Bukkehøe 2314 moh og VEstre Tverrbottind 2113 moh.

Fra venstre: Skardstind 2373 moh, Storjuvtind 2344 moh, Ymelstind 2304  moh, Store Tverråtind 2309,
Nørdre Bukkehøe sitt nebb på 2078 moh og Svarttinden til Høgre. Midt inne i alt dette ser dere Nørdre Illåbreen.
Surtningstind1997 moh, og Vestre Rauddalstind stikkende opp, med sine 2059 moh.

Fra venstre: Geite 2002 moh, Storebjørn 2222 moh og Sokse 2189 moh. Storbrean i framkant.

Tinder på rekke og rad. Fra venstre: Geite 2002 moh, Storebjørn 2222 moh, Sokse 2189 moh, Kniven 2133 moh, Jervefonne  (Storbreahøe) 2001 moh, Veslbreatind 2092 moh, Skagsnebb 2003 moh og Veslfjelltind 2157 moh.

Vårtegn. Mogop på 1700 moh. På min dialekt kalles denne vakre fjellblomsten for bukkeblome.

Nørdre Illåbrean.

Bukkehømassivet.

Søre Illåbrean, Vestre Tverrbottind 2113 moh, Sauhøe 1773 moh, Stetind 202 moh, Surtningstind 1997 moh, Geite 2002 moh, Storebjørn 2222 moh og Sokse 2189 moh.

Høyvatnet innov er Høydalen. Dette er en virkelig naturperle!

Bøvra.

"Hunden" ved Dalsvatnet.

4 kommentarer:

  1. Nydelige bilder! Da får man vel stole på deg angående finværet, pakke fjellutstyret i bilen, henge sykkelen bakpå og komme seg til fjells. Kjøper regntøy på veien for sikkerhets skyld :-)

    SvarSlett
  2. Takk for det! Det ble en nydelig tur til tross for dystre advarsler og varslet regnvær. Sykkelturen til Glitterheim på fredag startet vått med store tunge dråper som dryppet jevnt og trutt. Sykkeldekkene sugde seg fast i den våte grusen, og regntøyet rakk ikke ut av sekken før man var våt til skinnet. I hodet surret tanken «hva i alle dager gjør du her ute i ødemarken??». Men så plutselig klarnet det opp i de nedre skylag, og både «mann og mus» tørket på vei opp mot Ryggjehøe. Eller, helt tørt var det ikke, for det lå igjen en del råtten snø som måtte vasses. På toppen ville jeg ta bilder av den vakre utsikten, men hva skjedde? Jo, med lynets hastighet, før jeg rakk å knipse, dukket det opp grå tåke, hissig småregn og sur vind. Usj, usj, usj så kaldt, vått og skummelt det var å gå/vasse ned ryggen og over «sletta». Heldigvis klarnet det opp igjen i den bratte ura på vei ned mot Glitterheim, og sykkelen fløy som en drøm tilbake til bilen. Lørdag var det litt fukt i lufta rundt Juvasshytta, men så lite at det nesten ikke er verd å nevne. Mot Skisenteret havnet jeg i en stim av glade ungdommer fra det «fargerike fellesskap» som skulle opp til Galdhøpiggen. På vei opp ura mot Galdhøe så jeg dem igjen som «perler på en snor» over Stygge-breen. Selveste Galdhøpiggen hadde gjemt seg i tåka. Vel oppe på platået møtte jeg usj-usj været igjen, og det krevde dyp konsentrasjon for å finne frem til Galdhøe, så Kjelhøe i tåka. Heldigvis, halvveis ned ytterkanten av slalåmbakken klarnet det helt opp. Fremme ved Juvasshytta lurte en ung mann fra Rødekors om jeg var «refugee» og tilbydde meg en proteindrikk. Jeg svarte «no, I am alone», men fikk drikken likevel. Smakte nydelig! Jotunheim-eventyret ble en to dagers minnerik ferd til tross for litt regn og usj, så 1-0 til optimismen, værmelderne tapte denne gangen :-) Hilsen Anna

    SvarSlett