mandag 23. desember 2013

God Jul og Godt Nyttår: Fjellåret 2013 måned for måned!

2013 har snart passert, og vi kan kjapt konkludere med at det har vært utrolig mye fint vær i år!


Ønsker med dette alle mine lesere en fredelig og god jul, og et knakandes godt nytt fjellår i 2014!
Gå forsiktig!

JANUAR
Kaldt og klart. Og om du ikke viste det; Bøverdalen er den beste plassen å bu, med haugevis av 2000-meterstopper rett utenfor døra!

FEBRUAR
Fortsatt nydelig vær, med strålende sol og silkeføre. Her er utsikten mot Glittertind.

MARS
Mars forsatte med prima føre. Påska kom, og den hadde nesten ikke ei sky! Her er det tidlig kveld, og månen har kommet opp over Smørstabbtindene, idet toppene varmer seg på dagens siste solstråler.

APRIL
April ga oss også utrolig mye fint vær. Dette er en typisk flyttemåned for reinen. Nå skal den tilbake til kalvingsområdet sitt, når den setter i gang i mai. Her har Lomsflokken en pause på Leirvatnet ved Leirvassbu, med Kyrkja i bakgrunnen.

MAI
Enda en super værmåned, med skyhøye temperaturer. dette førte til kraftig vårløysing, og skumle sørpeskred rundt om i fjellet...som for eksempel ved Krossbu i pinsehelga. Her er det plagsomt fint vær på toppen av Galdhøpiggen sist i mai, med utsikt mot toppene sør/sørvestover.

JUNI
Det livner virkelig til i fjellet i juni. Vinteren slipper for alvor taket, og de aller tøffeste blomstene spretter opp. Her er det bukkeblomen (mogopen) som stolt nikker til sola ved Raudhamrane innunder Dumhøe/Skardstind. Loftet og Veslfjelltind på motsatt side.

JULI
Isene forvinner på fjellvannene, og fisket etter fjellørreten kan ta til. Utsikt fra Dyrhaug mot Fannaråken, oppe på Sognefjellet.

AUGUST
Litt mere variasjon i været denne måneden, som her fra Memurudalen. Regnbyger drysser ned over Semeltind i bakgrunnen.

SEPTEMBER
Godvær som vanlig. Nysnøen har lagt seg som et tynt lag melis fra cirka 1400 mter. Isene har begynt å etablert seg for vinteren. Her er utsikten mot Smørstabbtindene.

OKTOBER
Det rusker litt mere i været denne måneden, selv om det er mye fint. Vinteren biter seg tak i høgfjellet, og tempen faller. Her er det Geite som viser vei for skydekket.

NOVEMBER
Kjølig og grytidlig morgenstemning over Heksete i Hestbrepiggane. Dårlig men fint fotolys.

DESEMBER
Vinter for alvår. Forsatt ikke mye snø, men brukbart føre. Sprengkulda har latt vente på seg, men vi har istedet hatt flere vinterstormer, med gode orkanstyrker i kastene. Her viser Skagsnebb seg frem, og takker for i år.

6 kommentarer:

 1. Så mange fine bilde :) Løyle å sjå året igjennum i fjæille. Fækk heimlengsel sjøl um jule bli feira midt i Lyngsalpene. God jul! :)
  -Ingrid

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det, Ingrid! Du får ha ei fin jul i dei fine Lyngsalpane!! =)

   Slett
 2. Fantastisk fine bilder :-)
  Ønsker deg et riktig godt nyttår!

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det, Vibeke!
   Godt Nyttår til deg også!

   Slett
 3. Takk for fine bilder gjennom hele året, vakre og nydelige alle sammen! Godt nytt år! hilsen Anna

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk for det, Anna!
   Godt Nyttår til deg også!

   Slett