fredag 17. januar 2014

Storebjørn 2222 moh.

Storebjørn 2222 moh, en ruvende kjempe!
Mange har vært der...enda flere ønsker seg dit...Storebjørn!

Toppen ligger som en av flere i Smørstabbtindmassivet. Dette er toppene som omkranser Jotunheimens største bre, Smørstabbreen. For å komme på mange av disse toppene, kreves det at man krysser deler av bre, men på denne tiden av året...på vinteren...gjør forholdene at dette kan gjøres rimelig greit, uten for stor risiko. Men, man skal likevel være forsiktig også vinterstid, når man begir seg ut på breene.

For å komme seg på Storebjørn såpass tidlig på vinteren, er den letteste ruta fra Vegasjelet. Dette er "krysset" der du tar av fra riksvei 55 og sikter deg inn Leirdalen, mot Leirvassbu. Når det nærmer seg påske, blir som mange vet, veien brøyta innover Leirdalen, til Sletthamn, som ligger vel 9 km inn i dalen.

Terrenget innover er "flatt" og fint. Du følger veitraseen faktisk hele veien inn til Sletthamn, og på de 9 kilometerene, stiger du 200 høydemeter. Du er altså på cirka 1200 moh her inne.
Om du velger å ta denne turen med overnatting, er dette et fint teltområde.

Fortsett litt innover flata etter Sletthamn, følg elva innover, og kom deg rundt Rundhøe.
Nå ser du toppen for første gang på turen, ruvende og majestetisk.

Du har Tverrbyttnede innafor deg nå. En liten perle, både sommer som vinter. Et irrgrønt brevann, som mange har kjøla seg ned i på varme sommerdager, etter harde turer på toppene rundt.

Du skal nå søke deg opp mot en pall, som ligger innunder Geite.Denne ligger på 1400-1700 moh, og det er nå først at stigninga starter. Det er også først nå du må ta til med egne vurderinger av skredfare. Du får nemlig en flanke på din høgre side, oppover mot Geite, som kan være utsatt ved de rette forholdene.

I enden av denne pallen, kommer du så inn på sida av enden av Bjørnbreen. Dette er en brearm, som sommerstid er oppsprukket og tidvis krevende å manøvrere seg trygt over på. Men nå, går det fint.

Sikt deg oppover mot Bjørnungen, før du dreier lett til venstre og opp mot knarten som ligger på ryggen mellom Veslebjørn og Storebjørn. Ta en vurdering også her på skredfaren. Ofte får man mye oppsamling av snø i denne typiske østvendte lesida av Veslebjørn og Bjørnungen, samt tunge skavler på toppen.

Ved denne knarten er det på sommeren synlig en kjempesprekk, som skjærer denne øverste biten av breen nesten i to. Men som sagt..nå går det fint. Rund av denne bratte kneika ved knarten, før det flater litt ut igjen og du ser toppunktet rett framfor deg. Mange velger å sette av seg skiene her, før toppstøtet tas.Det er nemlig kun en bratt bakke igjen, men den er i tillegg den bratteste.

Vel oppe på toppen, kan du nyte synet av den herlige Jotunheimen. Et jomfruelig fjellandskap, kledd i hvitt, med høye skarpe topper, breer og daler, så langt øyet kan se! Helt utrolig!

Returen ned igjen skjer etter samme trase som oppover. Du bør også alltid når du går på bre vinterstid, forsøke å holde deg så mye i/ved sporene du la oppover også når du kjører ned. Der var det nemlig trygt!

Som en bonustopp, kan Veslebjørn også taes med på denne turen. Du får nemlig aldri det samme utgangspunktet som akkurat NÅ!

Dette er en tur jeg sterkt vil anbefale, året rundt!

På denne tiden av året, kan du jo kombinere denne toppen med en hyggelig overnatting på Fossheim Hotell i Lom sentrum, og ta med deg noe godt fra Bakeriet i Lom i sekken!

Lom har nemlig det meste- GOD TUR!

Her starter skituren, i Vegasjelet, på underkant av 1000 moh. Skagsnebb 2003 moh hilser deg velkommen!


Et stykke inne i Sletthamn, på rundt 1200 moh, får du for første gang på turen se dagens topp.


Rundhøe, som forsvinner ut til høyre i bildet, rundes, og du ser løypa di videre innunder Geite 2002 moh. Store Smørstabbtind 2208 moh stikker så vidt opp bak til høyre.


Fra venstre: Storebjørn, Veslebjørn, Bjørnungen og Geite.
Storebjørn ruver godt! Bak til høyre har du først de Søre Smørstabbtinden og helt ut til venstre viser Gravdalstind 2113 moh seg frem.


Slik ser breen ut oppover mot toppen. Knarten som jeg snakker om, er den oppe til høyre. Mange parkerer skiene rett innenfor denne, for så å ta toppen på beina.

Ruta opp pallen og breen, inntegnet på bildet.
Rute
Rute
Rute
Rute

2 kommentarer:

 1. Hei. Hvor lang tid bruker man normalt tur/retur i passelig tempo?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann! Frå parkeringsplassen i Sletthamn (dit det blir brøyta til påske) er det normalt med 5-6 timar tur/retur i passleg tempo og med normale pauser. Returen er rask veit du, på ski. =)
   Sletthamn-Storebjørn-Sletthamn er ca 14-15km.

   Slett