lørdag 8. februar 2014

Vesttoppen på Store Memurutind 2364 moh, på ski.

Store Memurutind


Vesttoppen på Store Memurutind, med sine 2364 moh, er en gnistrende flott skitur. Dette er akkurat slik en skitur skal være, med en fin flat anmarsj, stigning til å bli våt på ryggen av, og en majestetisk utsikt!

Såpass tidlig på vinteren som nå, så må turen startes ved Reinstråe cirka 3 km før du kommer til Spiterstulen. Dette er vinterbommen, men i månedsskiftet februar/mars, åpnes veien helt inn.

Dagen starter uansett med en fin og flat anmarsj, til du kommer innenfor Hellstuguhaugen, mot Hellstuguåe. Her begynner stigninga. Første delen har moderat stigning, før det igjen flater ut litt innover langsmed Hellstuguåe,. Men, når du kommer inn mot Hellstugubreen og skal skifter retning østover mot Veoskardet, blir det betydelig bratteren. Du er på rundt 1500 moh her, og skal forsere over 500 bratte høydemeter før du er ved Veoskardet. Ingen sak å bli våt på ryggen her, altså!

Du må huske på å nyte utsikten også på tur oppover. Om du snur deg, så har du Svellnosbreen, og stortopper som Tverråtindene og Galdhøpiggen rett i ryggen! Hellstugutindene brisker seg også flott til deg, på motsatt side av Hellstugubreen. FOR et område!

Når du har kommet hit opp, har du gjort unna det tyngste for i dag. Ruta videre vrir seg sørover, og er bare en sjarmøretappe og ren nytelse, i en helt fantastisk natur! Men, her skal du være utrolig obs på den lange skavlekanten utover mot Veobreen!! Hold god klaring til den!

Vel ute på Vesttoppen, på 2364 moh, kan du se det meste av Jotunheimen. En utsikt som kan ta pusten fra de tøffeste av de tøffe! Tinder og breer rundt deg på alle kanter...og du står på en av de aller høyeste!

Jeg beskriver ikke ruten videre til den 3 meter høyere Austtoppen her, av den grunn at det blir plutselig en langt mere krevende tur. Eggen bortover er luftig, og det er en stor fordel med sikring og erfaring for å fortsette dit ut.

Returen går etter samme rute som oppturen.

Forsiktighetsregler som man må ta hensyn til, er de samme på denne vinterturen som på alle andre vinterbestigninger. Rasfare og skavler, samt stein i nedoverkjøringen.

GODT TUR...NYT DEN!

Store Memurutind, med Vesttoppen 2364 til høgre.

Nabotoppene.

Ruta inntegna fra Hellstugubreen og opp.

Kart 1

Kart 2


4 kommentarer:

 1. Flotte tur-artikler og nydelige bilder! Vi gikk dessverre glipp av Storebjørn i sommer og nå, etter denne artikkelen, virker den bare enda mer fristende. Den blir nok det store vakre målet for sommeren 2014 :-) Er vesttoppen på Memurutinden grei å besøke om sommeren eller må man passere isbre? Hilsen Anna :-)

  SvarSlett
  Svar
  1. Tusen takk, Anna!
   Til Memurutindene kommer du fint på sommeren, uten brekontakt. Ingen problem! =)

   Slett
  2. Takk til deg også for info og turtips! Da er denne Memurutinden med på "the to do list" for sommeren :-) AK

   Slett
  3. Så bra! Et fantastisk område iallfall!!

   Slett