fredag 21. februar 2014

Trollsteinhøe 2201 moh.

Trollsteinhøe 2201 moh.
På austsida av den nørdre delen av Visdalen, har du et fjellområde som er stille og rolig, og lite brukt.
Her finner du både rolig turterreng og høye 2000-metringer.
Jeg vil nå beskrive turen opp til Trollsteinhøe 2201 moh. (Samt Austre Trollsteinhøe 2080 moh, Søre Trollsteinhøe 2161 moh og Gråhøe 2154 moh.)

Ta av riksvei 55 ved Røisheim i Bøverdalen, og sving inn til venstre mot Visdalen og Spiterstulen.
Etter noen minutter med motbakke, kommer du opp til Lauvbakken. Det er der veien flater ut, med en liten gårdsplass på venstre side. Finn deg en parkeringsplass i svingen her, men husk på å ikke sett bilen til hinder for annen trafikk videre innover Visdalen. Dette er som regel aldri noe problem.

Her tar altså skituren til, på 780 moh. Følg seterveien oppover furuskogen til Visdalssetrene. Her må du lete frem stigen som går videre oppover skogen innunder Lauvhøe, mot Gokkerdalen. Den er lett og finne, og godt rydda. Furuskog blir etterhvert bjørkeskog, og plutselig er du inne i munningen av Gokkerdalen. Fremst på flatene krysser du over dalen, og leter deg frem en trygg og god rute opp på spissen av Gokkeroksla. Enkelte småbratte partier, men disse er bare små.

Vel oppe på ryggen av Gokkeroksla, begynner utsikten virkelig å ta seg opp. Du ser innover Visdalen, mot store, flotte tinder! Ruta videre nå er enkel. Følg ryggen! Rett før du kommer inn i statsalmenningen, ligger det ei lita steinbu. En fantastisk tomt, og en naturlig plass å raste på. Du er nå på cirka 1600 moh.

Følg så videre oppover ryggen, i et behagelig terreng. Her er det tidvis forblåst, men skiføre er det! I tillegg er dette så trygg en trase som du kan få, med tanke på skredfare. Litt etter litt så er du oppe på toppen. Toppen er rimelig flat og romslig, med nærmest et platå. Men husk på at på austsida er det høyt stup på to plasser.
Du står altså på 2201 moh, og utsikten er upåklagelig! Glittertind blir en av de nærmeste naboene, og du ser rett inn i stupet og nordveggen. Store fjell så langt øyet kan se, både i Jotunheimen og i Breheimen, på andre sida av Bøverdalen. Helt fantastisk!

Om du vil ha med deg en, to eller tre topp-punkt til, så lar det seg gjøre rimelig enkelt når du først er her oppe. Austre Trollsteinhøe med sine 2080 moh er bare en liten avstikker i "feil" retning. Denne toppen har et Preikestol-lignende utseende fra setergrenda Solhell.
Søre Trollsteinhøe med sine 2161 moh er bare en forlengelse av selve Trollsteinhøe, i sydlig retning. Og Gråhøe 2154 moh likeså, i vestlig retning fra Søre Trollsteinhø.

Om føret er fint, og ingen skredfare, er det lett fin kjøring ned fra Gråhøe til Smiugjelsholet og Gokkeroksle.

Dette er en kjempefin skitur, som jeg vil anbefale på det sterkeste. Ruta er lett og god, og det eneste man må ta høyde for her, er skredfaren når man skal entre Gokkeroksle fra Gokkerdalen.

God tur, folkens!

Gokkerdalen er en svært markert u-dal. Innerst inne stikk Finnshalspiggen 1800 moh opp. På venstre side har du Lauvhøe 1991 moh og på høyre side strekker Gokkeroksla seg innover og opp helt til Trollsteinhø 2201 moh.
Gokkerogsla i front, med Trollsteinhøe 2201 moh til venstre, og Gråhøe 2154 moh til høyre.
Samme bilde med inntegnet alternativ.
Sør for Gråhøe, som er til venstre i bildet, fortsetter høgfjellet videre med Smiugjelsoksle fremst til høyre, og Svartholshøe 2067 moh markant i midten- Bak til høyre stikker Trollstein-Rundhøe 2170 moh opp.
Trollsteinhøe 2201 moh til høyre, og Austre Trollsteinhøe 2080 moh til venstre, sett fra setergrenda Solhell. Her ser man tydelig stupet. Austre Trollsteinhøe blir på lomsdialekta kalla for Finnshalsnobbe.
Kart Røisheim-Lauvbakken.

Kart Lauvbakken-Trollsteinhøe

1 kommentar:

  1. Hei! Vil du anbefale Finnshalspiggen som skitur, og hvilken rute er evt. best å gå via Gokkerdalen?

    SvarSlett