mandag 10. mars 2014

Storbreahøe (Jervefonne) 2001 moh.

Storbreahøe (Jervefonne) 2001 moh.

Storbreahøe, eller Jervefonne som vi kaller den på lomsdialekt, er en anonym topp midt inne i Leirdalen, mellom Vegasjelet og Leirvassbu. Selv om den er bare 2001 moh, er dette en mektig topp når det kommer til utsikt!

Skibestigning av Storbreahøe er det derimot ikke så mange som får oppleve. Denne toppen ligger nemlig slik til at den får en flanke som svært ofte er veldig ustabil og skredutsatt. Den er østvendt, og blir således en typisk leside, med tanke på at det er vestavinden som er den dominerende vindretningen her i fjella om vinteren.
Men, når forholdene er sikre og fine, er dette en snaddertopp for skielskere.

Sommerstid derimot, er ruta trygg og fin.

Utgangspunktet for turen, er Leirdalen. Pr. i dag, 10.mars, må man starte skituren i Vegasjelet, på Rv 55. Herfra er det ca.8 km inn til nordenden av Sletthamn, hvor du skal forlate dalen. Det er hit inn Leirvassbu snart vil brøyte og åpne veien til påske.

Fra Sletthamn, så peiler du deg inn mot Storbreen. Denne er synlig fra dalbunnen, og terrenget hit inn er behagelig. Brefallet på Storbreen, er stort sett blått og oppsprukket året rundt, og rundt breen rager flotte tinder opp. Geite, Sokse, Kniven, Store Smørstabbtind... FOR en plass!!

Inne på flata innunder breen, ser du godt flanken på Storbreahøe. Skal du forsette mot toppen, så MÅ du være sikker på forholdene. Dette er IKKE en tur man går om man ikke er sikker i vurderingene av skredfaren.

Ruta går langt til venstre oppover. Det er rikelig med plass, men utfordringa er hellinga på vinterføre.

Selve toppunket er flatt og behagelig. I tillegg er det en fantastisk utsikt! Virkelig grumt!!

Men husk, er du i tvil om skredfaren, så venter du med denne toppen til sommeren! Den er like fin da!!

GOD TUR!

Storbreahøe i midten, med Sokse til venstre og Storbreatind til høgre.
Ruta opp østflanken.
Dette er en "hundetopp"!

Utsikten er upåklagelig selv lenge før man har nådd toppen! Her ser du brefallet på Storbreen, og bak reiser det seg flere av Smørstabbtindene. Fra venstre: Sokse, Smørstabb-Geite, Kniven og Store Smørstabbtind.
Her ser du litt av hvor bratt det er. Østflanken rett til venstre, med Bakerste Skagsnebb i bakgrunn.
Ruta fra Sletthamn til Storbreahøe.


8 kommentarer:

 1. På de to siste innleggene mine, har bildene fått et rødt skjær over seg. Dette må jeg bare beklage...men dette er nok en feil som ligger hos Blogger. Bildene mine er iallfall normale før jeg legger dem inn på innlegget.
  Håper det går greit likevel.

  SvarSlett
 2. Har du noen innlegg fra denne på ei tid uten snø? Jeg har lest mange av innlegga dine, men klarer ikke huske det. J

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann! Tror ikke jeg har beskrevet denne som sommertur. Men, det er ikke noe problem, for ruta fra Leirdalen er den samme! Da er egentlig det største "problemet" å komme seg tørrskodd over Storbreagrove. =)

   Slett
 3. Det er hakket før kartet dras fram :-) J

  SvarSlett
 4. Hei. Hvordan er forholdene her nå i påsken, eller i fjellene i området rundt?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann!
   Nå har vi hatt halvannen uke med skikkelig vårvær. Varmergrader og mildt helt opp på toppene i forrige uke, etterfulgt av et par kalde netter igjen, har gjort det rimelig hardt de fleste stedene. Har kommet et lite lag med nysnø igjen, og det er ikke like hardt over alt. Det er iallfall lett og fint å gå nå! =)

   Slett
  2. Ok. Tenker å ta denne turen imorgen, satser på at litt snøvær idag og sol imorgen gir brukbare forhold :) takk for svar

   Slett