onsdag 23. januar 2013

Aust-Stornubben 2049 moh. (..og resten av Nautgardstind-massivet)


Fra Aust-Stornubben mot Glittertind og Galdhøpiggen.
Fra Sjodalen i Vågå, har du mange flotte turmål. Et av dem er Nautgardstind-massivet, som inneholder 5 topper over 2000 meter. Her finner du Aust-Stornubben 2049 moh,
Vesl-Stornubben 2055 moh, Stornubben 2174 moh, Austre Nautgardstind 2194 moh og Nautgardstind 2258 moh.

Et fint utgangspunkt for disse toppene, er Hindsæter rett ved riksvei 51.
Du starter altså på cirka 900 moh.
Ruten går opp mot Hindflye på nordsiden av Stor-Hinde. Når det så flater ut inne på selve flya, dreier du vestover, og peiler deg inn på oksla som går ned fra Aust-Stornubben. Det er rimelig lett å orientere her oppe, da denne ryggen med topper ligger rett fremfor deg når du kommer opp på Hindflye.

Det er som regel greie forhold opp her, men om forholda er u-greie opp sida mot toppen, er det en mulighet å gå rundt om Svartnubben og Hindnubben, for å unngå utsatte områder. (Dette viser jeg på eget kartutsnitt.)

Vel oppe på Aust-Stornubben, er du på 2049 moh, og toppene videre innover i Jotunheimen viser seg fra en god side, og prøver å lokke deg videre på tur. Et storslagent syn!
Glittertind er en nær nabo her, men du har faktisk topper helt ved deg, som er enkle å ta med seg om du har lyst til å gå lengere på denne turen. Du kan som sagt få med deg 4 til over 2000 meter. Orienteringa videre utover på disse er enkel, du følger bare høydedraget videre sør-vest.
Ruten vises på kartutsnitt under.

Disse grensetoppene mellom Lom og Vågå er et utrolig fint turområde. Denne tiden på året, er det i tilegg et lettgått område. Om du ikke ønsker å jage de høye toppene, er en skitur oppe på Hindflye mot Russdalen rundt Russlirundøe til Russhelleren, en tur å anbefale.

Dette er turer jeg på det sterkeste kan anbefale.
Men husk, det er snø nå, så ta ingen sjanser. Gå forsiktig!

GOD TUR!

(...klikk på bildene/kartene for å få de forstørret...)

Rute Hindsæter - Aust-Stornubben (og de andre toppene i massivet)
 
Alternativ rute om Svartnubben og Hindnubben.

6 kommentarer:

 1. Fin tur-rapport! Hvilke ski må man ha for å kunne gå en slik tur? Holder det med vanlige fjellski?

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for det! En flott tur dette ja. Jeg anbefaler fjellski med stålkanter og solide lærsko over alt jeg!

   Slett
 2. Planlegger fjelltur på mandag. Vi er forsiktig, men uerfarne når det gjelder skredfare, hvordan tror du forholdene fra Hindsæter og rett mot Aust-Stornubben er? Tror du vi burde gå rundt Svartnubben?

  SvarSlett
  Svar
  1. Den dominerende vindretninga i fjella her er fra vest, noe som gjør denne sida fra toppene og ut mot Hindflya til en typisk leside. Nå har ikkje jeg vært i dette området på en god stund, så jeg vil anbefale dere å besiktige vel når dere kommer opp på Hindfly. Er følelsen dårlig, så er det ikke sore omveien å gå "rundt". En god læresetning i fjellet vinterstid er "Gå rygg-vær trygg!"
   Ellers så er det nydelig vær om dagen, med godt under 20 minus på natta og stor sol på skyfri blå himmel om dagen. Blå Swix blir for mange påskens beste venn!
   God tur, og god påske! =)

   Slett
 3. Hei
  Tenker meg opp på Nautgardstind nå til helgen, overnatter i telt. Vet du noe om snøforholdene der nå?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann!
   Har ikke vært austover i det siste, men er normalt ikke mye snø der denne tiden. Nå har det vært skikkelig mildvær noen dager, og det har nok tatt godt opp i høyden også der. Men, det kommer en god del snø fra kvelden i dag og utover uka, med delvis sterk vind fra vest. Tror nok det kan bli en flott tur på deg, om været roer seg til du kommer! God tur!

   Slett