tirsdag 27. august 2013

Veslebjørn 2150 moh, via Bjørnbreen..

Veslebjørn 2150 moh i midten, Storebjørn 2222 moh til venstre og Sokse 2189 moh til høgre.
Veslebjørn er en av flere kremtopper i Smørstabbtind-massivet, men blir ofte overskygget av storebroren og naboen Storebjørn. Personlig synes jeg Veslebjørn er en like så fin topp!

For å komme seg hit opp, må man gå på bre, og rutene er flere. Fra Krossbu kan du gå Leirbreen, Bjørnskardet, Bjørnbreen. Du kan også gå Smørstabbreen sør for Kalven og Skeie, og krysse opp en snørenne mellom Storebjørn og Veslebjørn.
Ruten jeg vil beskrive, har utgangspunkt i Leirdalen.

Bilen parkeres etter at du har kommet opp bakken på Leirhaug. Fra her har du førsteklasses utsikt til hele dagens rute.
Elva Leira steingås og du rusler i lett terreng innover mot Tverrbytnede. Etter et lite stykke må du krysse Tverrbytta også, og du søker deg opp på en "terasse" innunder Geite. Høyde vinnes lett her, og etter en stund er du ved kanten av Bjørnbreen, god og bløt på ryggen.
Innunder deg har du nå den bregrønne Tverrbyttjønne, og du har nydelig utsikt til vestveggen på Stetind 2020 moh.
Bjørnbreen er ikke stor, men den ligger i bratt terreng, og har mange sprekker. Det er likevel ingen problem å orientere seg en sikker vei opp mot kammen mellom Storebjørn og Veslebjørn. Fra dette punktet er det steingåing utover og opp på toppen.

Veslebjørn byr på en fantastisk utsikt! Du ser det meste fra her!

Dette er en kremtopp som jeg på lik linje med alle andre topper, kan anbefale på det sterkeste!

NB! MÅ HA BREKUNNSKAP/FØRER.

Inntegnet rute.

Veslebjrøn til venstre og Bjørnungen til høyre, sett fra innsteget til Bjørnbreen.

Veslebjørn til venstre for midten. Store Smørstabbtind 2208 moh midt bak, og Sokse 2189 moh til høgre. Sett fra Storebjørn.

Utsikt fra Veslebjørn mot Skeie 2118 moh og Kalven 2034 moh. Fannaråken 2068 moh og Steindalsnose 2025 moh bak til venstre.

Utsikt fra Veslebjørn mot Bjørnungen og Sokse 2189 moh. Bjørnskardet er bandet mellom disse, som også skiller Leirbreen fra Bjørnbreen. 

Utsikt fra Veslebjørn mot Storebjørn 2222 moh.

Leirhaug - Veslebjørn 2150 moh.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar