tirsdag 26. juni 2012

Kyrkja 2032 moh.

Kyrkja 2032 moh i velkjent positur fra Leirvassbu.
Nå som Leirvassbu har åpnet for sommersesongen, er en ny destinasjon for toppturer endelig tilgjengelig. Herfra er det drøssvis med topper man kan bestige, og den som kan skilte med absolutt størst besøkstall, er Kyrkja. Med sine 2032 moh er ikke Kyrkja akkurat noen ruvende gigant, men man får iallfall en artig og fin tur. Fra mange andre topper må man ofte "lete" etter Kyrkja...men fra Kyrkja så ser du de fleste andre toppene. En artig tur som er godt egnet for de aller aller fleste.

Utgangspunktet for denne turen, er Leirvassbu i ytterst i Leirdalen. Hit kommer du ved å ta av rv55 i Leirlia, og følge bomveien helt inn til parkeringa ved Leirvassbu. Her er du da på 1405 moh. Ruta som skal følges, kan faktisk beskues fra parkeringsplassen.
Du starter med å gå over brua og følger anleggsveien til der stigen skilter til Gjendebu/Olavsbu. Der får du dagen første stigning, opp Høgvaglen. Når du er oppe, og skal ta av stige igjen, har du allerede tatt 100 høydemeter. Videre herfra følges Kyrkjeoksla enkelt oppover, nesten helt til topps. Du må bare ta av til venstre og ut mot Sadelen, som ligger i bunn av Kyrkja, på 1755 moh. Når du står her, så ser Kyrkja virkelig spennende ut. Du skal nemlig følge kammen oppover...og jo høyere du kommer, jo mere spennende ser den ut. På et par parti like innunder toppen, er det godt å bruke armene litt, i det som kan kalles klyving. Dette er riktignok bare et par meter om gangen. Viktig å holde tunga rett i munnen her, spesielt på fine værdager, da trafikken ofte kan være stor her oppe.
Vel oppe på toppen, med sitt røde fjell, kan du endelig skue utover Jotunheimens topper! En fantastisk utsikt! Retur etter samme løype.
Har du fremdeles mere krutt igjen i bein når du kommer ned på Sadelen, er både Langvasshø 2030 moh og Visbretind 2234 moh innen rekkevidde. Disse finner du rutebeskrivelse på fra før på bloggen min.

Om du ikke allerede har vært på Kyrkja, kan jeg på det sterkeste anbefale denne turen!

GOD TUR!

Kyrkja sett fra Kyrkjeglupen.
Like over stigen mellom Leirvassbu og Spiterstulen.
Kyrkja sett fra Tverrbytthornet.

Leirvassbu - Kyrkja 2032 moh.

4 kommentarer:

 1. Hei. Fine og informative rapporter her. Kan denne turen være aktuell med hund, tror du? Regner vel kanskje ikkje med det, men... Vet du om andre topper i Jotunheimen utenom Galdhøpiggen og Glittertind (bikkja allerede vært der) som kan gjennomføre med hund?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei, og takk for hyggelig tilbakemelding! Kyrkja er ikke noen typisk hunde-topp, men om du sender meg en mail, så kan jeg liste opp mange fine 2000-topper som du kan ta med deg hunden på.

   Slett
 2. Hei, er dette en tur du vil anbefale også på sen høsten, sånn månedsskiftet september oktober eller er dette for sent for uerfarne unggutter?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann! Jada, ingen problem å gå der da heller. Bare ett problem, Leirvassbu har stengt, og holder ikke veien innover Leirdalen til Leirvassbu åpen utover høsten. Ring Leirvassbu og hør om veien er åpen, for sikkerhets skyld.
   Det er skikkelig fint i fjellet nå, med nysnø på toppene!
   God tur!!

   Slett