mandag 19. september 2011

Finnshalsnobbe 2080 moh. (Austre Trollsteinhøe)

Finnshalsnobbe i midten, og Trollsteinhøe til høyre.
Det er fortsatt fine forhold for fotturer i høgfjellet, selv om snøen har satt sitt preg på de høyeste toppene. Det gjør jo opplevelsen og naturen bare enda vakrere. En annen ting som er fint denne tiden, er at det er mindre folk i fjellet...og enda mere fred og ro. Denne turen jeg nå vil beskrive, går i et terreng som er svært lite brukt. Man kan nesten bli forundra om man treffer folk her inne.
Toppen kalles på enkelte kart for Austre Trollsteinhø. På lomsdialekt kalles toppen for Finnshalsnobbe. Fra nordlig retning, ved setergrenda i Sålell, ser toppen ut som en preikestol. En spiss kant, med høyt stup. Ruten som tar deg til toppen er derimot ikke luftig i heletatt. Iallfall ikke før du eventuelt setter deg på kanten på selve toppen!
Utgangspunktet for bestigningen skjer lettest fra Veodalen. Altså veien inn mot Glitterheim. Her kjører du bilen inn til parkeringsplassen ved nasjonalparkgrensa. Sykkel eller beina tas da i bruk den første biten etter grusveien, inn til Bergenussa. Det er hipp som happ hvilke side man går opp ved Bergenussa, men velger nå østsiden, da det blir litt kortere. Ta altså av til høyre ved den første brua over Bergenussa, og rund Bergenusshaugen på venstre side. Hold så siden inn til du kommer opp imot flate Trollsteinskvølven. Dette er et fantastisk område! Her inne er det faktisk to fiskevann...og klarer du lure fisken her inne neste sommer, ja da er du god! Du fortsetter så nordover på vestsiden av Smådalshø, før du på ca. 1740 moh dreier til venstre og opp mot flata innunder toppen. Drei så litt til høyre igjen, og vips, så er du oppe! En "Preikestol" i miniatyr! Rett sørvest for deg har du glimrende utsikt til Glittertind og Trollsteinsegga...pluss mange andre topper. Har du lyst på enda en topp så bruker du ikke så fryktelig lang tid på å ta med deg Trollsteinhøe på 2201 moh også.
Dette er også en tur som kan kombineres med fiskestanga på sensommeren, eller med hagla på jakt etter rupa nå på høsten!
Prøve denne turen, den er knallfin!
Veodalen - Finnshalsnobbe 2080 moh.

1 kommentar: