fredag 26. juli 2013

Veslpiggen 2369 moh.


Veslpiggen, eller Vesle Galdhøpiggen som den også blir kalt, er med sine 2369 meter nøyaktig 100 meter lavere enn sin storebror. Dette gjør toppen til den 6. høyeste i Norge. Bare Galdhøpiggen 2469, Glittertind 2465, Store Skagastølstind 2405, Store Styggedalstind 2387 og Skardstind 2373 er høyere enn denne.

Denne toppen kan lett bestiges fra Juvasshytta, uten hverken klatring eller brekryssing, og du får i tilegg en bonustopp med på turen. Nemlig Galdhø med sine 2283 moh.

Turen går i steinterreng hele veien, og du starter flatt fra Juvasshytta på 1850 moh. Følg så stien som går over Juvflya, retning Styggebreen. Et par snøfelt krysses ved siden av Galdhøpiggen Sommerskisenter, og stien flater ut igjen. Når du så kommer til skiltet som forteller deg at du har entret Jotunheimen Nasjonalpark, er det på tide å bryte av. Da er det bare å peile seg inn på høyeste punkt oppover urda, og om litt er du midt oppe på Galdhø. Da er det bare å svinge lett til venstre, og følge høyden sørvest, til høyeste punkt på 2283 moh. En fantastisk utsikt her!
Videre går du ned til Løyfte, som ligger bare rundt 100 meter lavere enn Galdhø. Nå begynner du virkelig og skjønne at du er høyt til fjells, for her blir det litt luftig ut mot Storjuvbreen.

Ruten videre til Veslpiggen følger da eggen helt på kanten. Gå ikke for andre alternativer via breen, selv om det ser lettere ut. Da må du ha breutstyr, for her er det bregleppe med dårlig snøbro. Opp eggen blir det noe klyving. Luftig og fint på høyre kant utover mot Storjuvbreen, men etter litt kommer du opp denne eggen, og Veslepiggen viser frem sitt flotte platå. Det skrår litt utover, men har kjempegod plass. Lett trasking utover til varden og høyeste punkt.

Her sitter du som regel helt alene, og har hele toppen for deg selv, samtidig som det myldrer av folk oppe på "storebror" Galdhøpiggen.

En fantastisk opplevelse og en fantastisk utsikt!

Retur samme vei som oppstigning.

GOD TUR!

Juvasshytta-Galdhø-Løyfte
(mobilfoto)

Løyfte-Veslpiggen.
(mobilfoto)

Veslpiggen sett fra Galdhøpiggen.
(mobilfoto)

Fra Galdhø mot Veslpiggen. Skardstind bak, og Storjuvbreen under til høyre. Rute inntegnet med rødt.
(scanna papirfoto)

Fra eggen opp til Veslpiggen nedover mot Storjuvbreen og Leirdalen. Breheimen i bakgrunn.
(scanna papirfoto)
Ruta Juvasshytta-Veslepiggen, via Galdhø.

2 kommentarer:

 1. Fristende.

  Hvor lang tid tur/retur bør man beregne? Er det såpass luftig klyving at folk med høydeskrekk bør holde seg unna?

  / Anja

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Anja! 5-6 timer rur/retur med pauser. Du får god høydefølelse et stykke på eggen etter Løyfte ja.

   Slett