tirsdag 19. juli 2011

Hasard på bre!

I løpet av alle mine år som fjellfører, er det en ting som ikke har forandret seg...nemlig hasard-gåing på breene. Dette forekommer hvert eneste år, og er absolutt oftest å se på Styggebreen, som er navnet på breen man må krysse for å komme opp på Galdhøpiggen, når man går fra Juvasshytta.
Jeg velger å påstå at det er folks uvitenhet, som får dem til å gjøre dette...sette livet i fare og vandre alene uten utstyr eller kjentmann.
En snødekt bre på sommeren, er av de farligeste stedene å bevege seg, om man ikke er lokalkjent og vet hva man gjør. Man skal ALLTID gå i tau på bre!! Så enkelt er det.
For folk som ikke har kjenskap til bre og fjell, så ser nok en snødekt bre ganske så trygg ut. Dette er så absolutt ikke tilfelle. En snødekt bre er en skummel felle. Snøen, som noen steder kan være 10 cm tykk og andre steder 2 meter, dekker delikat over de skumle sprekkene som alltid er i isen. Breen er jo en "sakteflytende elv", der farten og underlaget lager sprekkene i isen. Disse sprekkene er der alltid. Når sommeren så kommer, og vind, regn og sol smelter ned på snøen, blir alle disse snøbroene som dekker sprekkene, sakte men sikkert dårligere og dårligere.
Å drive hasard-gåing på slike breer, bør derfor ikke forekomme!
Å komme seg opp på Galdhøpiggen, over Styggebreen, er ganske så enkelt, da det hver eneste dag, går turer med lokalkjente førere opp, både fra Raubergstulen og Juvasshytta.
Dette er en meget billig livsforsikring, og jeg vil anbefale det på det sterkeste!
Bunnen av en bresprekk, en nemlig ikke noen koselig plass. Overlever du fallet, om du går alene, vil du fort finne ut at det er mørkt, kaldt, vått, hardt...og fryktelig-fryktelig ensomt der nede..
Bruk hodet, og tenk sikkerhet!
God tur!
Styggebreen, med sin snødekte ismasse full av mange stygge og dype sprekker.

Sprekk, der snøbroen kan studeres.

Sprekk i overkant av bre. Alltid farlige.


Kom deg trygt opp og ned med lokalkjente førere!

3 kommentarer:

 1. Hei! Ser at det er svært vanlig å gå på bre uten tau på våren før snøsmeltingen har satt inn i høyereliggende områder. Var bl.a. på Leirvassbu 1. mai helgen ifjor og så ingen som brukte tau selv om det var mye folk ute. Har alltid innbilt meg at dette er trygt nok, men er kanskje på bærtur her? Takknemlig for svar! Mvh Jørn

  SvarSlett
  Svar
  1. Hallo!
   Dette innlegget her var ei sommarsak det. Det er da slike situasjonar oppstår. Vinterstid og langt utover våren, er det stort sett ikkje behov for sikringsmiddel når ein ferdast på breane på ski. Ein skal likevel veta kva ein driv med, da det er mange stygge områder også på vinterstid. =)

   Slett