onsdag 24. august 2011

Sørvestre Smørstabbtind 2045 moh.

Sørvestre Smørstabbtind, med Gravdalstind til høyre.

De aller fleste av Smørstabbtindene har bre knyttet til et toppstøt, noe som gjør breerfaring nødvendig om man går disse på sommerstid. Men, på begge sider har man topper man kan nå uten brekontakt. På nordsiden har man Store Smørstabbtind, og på sørsiden har man de Søre Smørstabbtindene og Gravdalstind. Jeg vil nå beskrive en topptur til Sørvestre Smørstabbtind, som rager 2045 moh, midt inne i brelandskapet.
Som startpunkt på denne turen, har du to valg. Om du starter på Sognefjellshytta eller Krossbu, kommer på ett ut, da distansen er lik. Det første man gjør, er å peile seg inn på Bøvervatnet, som ligger innunder Bøverbreen. Bøverbreen er en svært populær brearm av Smørstabbreen. Her har man et knallfint blåisområde, som er artig å boltre og leke seg i. Du runder vannet, og tar så av stigen, og peiler deg så inn i dalen nordøstfor Falkeberget. Herfra er det bare å ta seg inn mot breen, og følge sørkanten av denne innover, først til høyde 1834, så til 1927, før du etter et lite søkk starter på eggen opp mot Sørvestre Smørstabbtind. Man har også her en knallfin utsikt. Du har skikkelig nærkontakt med flere av Smørstabbtindene, samt førsteklasses utsikt til Rauddalstindene, Fannaråken og Hurrungane.
De Søre Smørstabbtindene er vanligvis skitopper, på vårskiturer, så om du tar denne turen på en fin og klar høstdag, så vil du mest sannsynlig få gå i fred her inne. Da blir turen magisk!
Er du i form for flere topper, så har du et par andre å plukke med deg også, om det skulle være ønskelig. En tur som denne, langsetter en minkende bre, kan på denne tiden av året også avløre mangt og meget...
God tur!
Sognefjellshytta/Krossbu - Sørvestre Smørstabbtind 2045 moh.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar