tirsdag 12. mars 2013

Store Rauddalstind 2157 moh, en super skitur!

Store Rauddalstind 2157 moh med sin karakteristiske toppkrone.

Store Rauddalstind har jeg tidligere beskrevet, den gang var det et sommertips.
Men, denne stortoppen er også en knallfin skitopp. Det er en drug tur, men dagene er lange nå, og på ski når man langt.

Går du denne turen fra parkeringsplassen ved Sletthamn i Leirdalen, så blir den totale distansen ca. 3 mil. Toppen kan selvfølgelig også tas på dagsturer frå både Leirvassbu og Olavsbu.

Starter du turen ved parkeringa i Leirdalen, så har du ca.5 km inn til Leirvassbu.
Lett terreng i en brei dal, med høye topper på begge sider. Dette er egentlig en liten knalltur i seg selv. En litan rast kan lett tas i veggen ved Leirvassbu, før turen går videre til Gravdalen.
Denne følges et lite stykke nedover, og etter Gravdalspallen svinger du lett innover Semmeldalen til venstre. Du har et nydelig utsyn her nedover. Gravdalen fortsetter i retning Skogadalsbøen, og skifter etter hvert navn til Stor-Utladalen. Utsikten tar deg rett til Skagastølstindene. Et mektig skue!
Semmeldalen er lettgått, og når du nærmer deg bandet, og er på vel 1500 moh, svinger du ruten din til høyre og begynner på motbakkene mot toppen. Du skal opp sør for Kristenbreen og Alvbreen, og over topp 1965, før den siste og bratteste bakken opp mot toppen forseres. Toppkrona på Store Rauddalstind er stor og flat, men på vinterstid og langt utover sommeren, skal man være forsiktig på kantene her, da det alltid er hengeskavel ut mot Kristenbreen.

Utsikten fra denne toppen er ganske enkel helt enorm! Man er virkelig i hjertet av fjellheimen her oppe. Du er høyt, og du har drøssvis med tinder rundt deg på alle kanter. En magisk plass!

Returen vil jeg anbefale lik som oppturen.
Skiutstyr til denne turen er fjellski. Alltid fjellski!

Vestre- og Store Rauddalstind, med Mjølkedalstind tittende frem til venstre. Så har du Sjogholstind, Rauddalseggje og Austre Rauddalstind helt til venstre.
Rute Leirvassbu Store Rauddalstind.(Sommerrute i rødt, vinterrute i grønn)

2 kommentarer:

 1. Hei. Vi tenkte å ta en tur til Maurvangen og opp til Heimdalshøe i helgen på Randonee. Hvordan er rasfaren i området?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann! Du kan nok gå trygt der, men man skal alltid ha med seg hodet. Pr. i dag, er skredfaren på grad 2, dvs MODERAT. Men, der er lokale variasjoner.
   God tur!!

   Slett