fredag 8. mars 2013

Vinterveier i Jotunheimen.

Fredag 15. mars åpner Leirvassbu for vintersesongen. Da er det brøyta vei 9 km innover Leirdalen fra "Vegasjelet" til Sletthamn. Dette betyr at det nå blir en utrolig mye lettere adkomst til mange av kremtoppene i dette området. Her er det mange muligheter for flotte skiturer og høye topper!

Fra før har Spiterstulen åpnet sin vei inn til hytta, og til Bessheim og Gjendesheim er det farbart stort sett hele vinteren. Veien fra "Vegasjelet" over Bøverkinnhalsen til Rustasætre, som tar deg videre på ski til Krossbu og Sognefjellshytta, ventes også åpnet om ikke så altfor lenge.

Ellers så kan jeg melde om nydelig vintervær, som varierer fra plussgrader i sola til godt under 20 minus om natta. Uværet som herja for en liten tid tilbake har skapt en del hardt og skavlete føre.

Et kjent syn for mange. Fra Sletthamn i Leirdalen, dit veien nå snart blir åpnet. Stetind 2020moh hilser deg velkommen!
Storbreen, Store Smørstabbtind 2208moh og Kniven 2133moh sett fra vinterparkeringsplassen i Sletthamn i Leirdalen.
Vinterbrøyta veier inn i hjertet av Jotunheimen.

8 kommentarer:

 1. Heisann, veit du om vegen inn Leirdalen til Sletthamn fortsatt er åpen?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann! Ja, den er fortsatt åpen! Leirvassbu stenger for vår-vintersesongen den 12.mai, så du kjører bil til Sletthamn helt til da. Etter det blir den stengt under vårløysinga, slik at den får tørka opp til sommersesongen starter i medio juni.

   Slett
 2. Takk for svar! Kan jeg også spørre om man bør gå i tau over Bjørnebrean opp til Storebjørn nå?

  Mvh Per Morten

  SvarSlett
  Svar
  1. Nei, det er supre forholde på Bjørnebreen, så tau er ikke nødvendig ennå. Det har lenge vært utrolig hardt, så om du har stegjern, så vil jeg anbefale det. Det har riktignok kommet et lite snøkast (natt til lørdag 6/4) så litt bedre har det blitt.

   Slett
 3. Hei, flott blogg!

  Jeg lurer bare på om du vet om vei 55 fra Lom er åpen inn til starten av Leirdalen hele vinteren?
  Isåfall, Er det ca 13 km inn til Leirvassbu enkle å forsere, eller er det mye opp og ned? Hvor lang tid tror du det vil ta å gå denne avstanden med tung oppakning midtvinters?

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Preben!
   Når Sognefjellsvegen (55) stenger for vinteren, er det på østsiden (Lomssiden) bommet ved Vegasjelet ja. Det er der du svinger av veien og tar innover Leirdalen til Leirvassbu. Vegasjelet ligger på snaue 1000 moh og de 400 høydemeterene man må forsere inn til Leirvassbu, blir jevnt fordelt på 15 kilometer. Nesten flatt, med andre ord. Ingen sak gå med tung oppakning her nei. Tida du vil bruke vil jeg ikke spekulere i, for her avhenger det av din form og kondisjon, oppakning og føre. Når det nærmer seg påske, brøyter de denne veien innover mot Leirvassbu et stykke. Faktisk helt inn til Sletthamn, som er 9 kilometer innover dalen fra Vegasjelet.
   Håper du får en fin tur, om du har planlagt ferden innover i Jotunheimen. Du må gjerne ta kontakt med meg igjen før du skal dra, så skal du få fersk snø/førerapport da! Ha en fin helg!

   Slett
 4. Hei! Takk for fin og nyttig blogg.

  Jeg lurer på om du vet om veien til Spiterstulen er brøytet nå? Vanskelig å finne info om dette på nettet.

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann Kristian!

   Takk for at du liker blogen min! =)

   Veien til Spiterstulen er brøyta og klar den nå!

   God tur!

   Slett