fredag 8. april 2011

Snøskred.

Hvert år så er det noen som mister livet i snøskred i Norge, og statistikken så langt denne vinteren, viser hele 11 personer. Dette er brutale krefter, som man absolutt bør unngå.
Lærer du deg de tre grunnpunktene jeg nå vil beskrive, så øker du sjansen for å ferdes tryggere betraktelig.

Punkt 1: Helning.
Jo brattere terrenget er, jo større er faren for at skred skal løsne. Får du 30 graders helning eller mere, er faren stor. Unngår du sider som er brattere enn det, så er du trygg. Man bør også unngå trange bekkedaler.

Punkt 2. Været.
Kombinasjonen snøvær og vind øker skredfaren betraktelig. Da danner det seg lesider, med store opphopninger av snø.

Punkt 3: Øyne og ører.
Vær på vakt etter tegn på skredfare.
Ser du ferske skred, er det en rimelig grei indikator på at faren er stor. Hører du i tillegg drønn i snøen rundt deg når du går, er det også et sikkert tegn på ustabile snølag. Slike drønn/slepp i snøen, kan raskt forplante seg oppover fjellsiden, og man bør unngå disse ved å søke ut mot flatere terreng, og vekk fra fjellsiden.


Når du nå pakker sekken din for neste skitur, så husk å ta med deg disse tre enkle grunnpunktene. Du bør i tillegg også huske å pakke med deg søkestang og spade! Har du en skredsøker så tar du selvfølgelig med den også.
Ha en fin fjelldag, folkens!

2 kommentarer:

 1. Det e og viktig å huska på den menneskelige faktor. Ofte har me så lyst å gå på ein topp, eller d e kortere å gå bekkedalen enn på ryggen, og så glemme me d som e viktig. Ikkje gå på barrikadene med deg sjøl bare fordi du e gira. Hvis d e meiningen du for eksempel ska kjøra ner den bratte fjellsia så e sjansen der ein aen gang og.
  Eg bruke og litt magefølelsen, hvis du har ein dårlig følelse, ikkje gjør d!

  Ellers e jo "følg rygg: vær trygg, følg dal: vær gal" et fint utgangspunkt :)

  Du gjør ein bra jobb med siå Kjell, håpe med får ein tur eller to i sommer. Ska forresten ta veilederkurs på Krossbu 17. - 20. juni.

  SvarSlett
 2. Helt sant det, Gina! Magefølelsen kan ofte advare oss. Så, er du usikker, gå for det trygge!
  Ja, vi må få åss en tur sammen igjen! =)
  Hyggelig at du følger med på bloggen da!

  SvarSlett