onsdag 11. mai 2011

Enkle topper fra Juvasshytta.

Til helgen åpnes det for enda flere lette turmuligheter til topper over 2000 meter!
Da åpnes nemlig veien fra Raubergstulen og opp til Juvasshytta. Her kan du altså komme deg med bil opp til 1850 moh. Skiføret bare står og venter på deg i denne høyden!
Juvasshytta åpner fredag den 13.mai, og Galdhøpiggen Sommerskisenter åpner lørdag den 14.mai.
Det er fremdeles bra med snø her oppe nå, og du kan med letthet nå flere høye topper fra dette utgangspunktet. Kjelhøe 2223 moh, Galdhøe 2283 moh, Vesle Galdhøpiggen 2369 moh og Galdhøpiggen 2469, er toppmål som er overkommelig for de aller fleste, og alle disse kan også med letthet nåes på samme turen.
Kjelhøe 2223 er nok den aller letteste 2000 meterstoppen i Norge. Og om man starter fra Skisenteret og går opp i kanten av skitrekket, for så å svinge seg ut til høyre, eller om man starter fra osen av Juvvatnet, og kommer opp fra nord, er hipp som happ. Uannsett en lett topp. Videre til Galdhø, kan man da gå høydedraget innover sør-sørvest. Herfra har man en flott utsikt til selve Nord-Europas tak, Galdhøpiggen. Videre til Vesle Galdhøpiggen går turen litt ned i terreng, til Løyfte, før nordeggen klyves lett, og du er inne på platået til Vesle Galdhøpiggen. Lett ut til toppen. Her er det flott! Man skal være forsiktig på klyvinga opp nordegga, for du har høyt stup ut mot Storjuvbreens brefall på vestsiden. Returen ned fra Vesle Galdhøpiggen skal være den samme som oppturen. Om du nå velger å besøke Galdhøpiggen på samme tur, så er neste referansepunkt nordenden av Piggurda. Breen kysses med forsiktighet rett over. Mange velger å parkere skiene her, og gå på beina opp Piggurda til toppen av Norge! NÅ kommer du ikke høyere!!  Tindene står som syler rundt om på alle kanter, og utsikten er helt fantastisk!! Retur ned til skiene, og lett nedkjøring over Styggebreen til veien ved Galdhøpiggen Sommerskisenter igjen.
Denne runden er ikke spesielt fysisk krevende, og de første tre toppene kan faktisk bestiges, uten brekontakt, om du frykter det. Likevel, om man krysser breen i grei rute denne tiden, så skal du være ganske trygg. Toppene kan også bestiges enkeltvis, og de rutene er også tegnet inn på kartet mitt.
Kyssing av breen er greitt ennå, men presiserer at dette er vårskitur på mye bresnø i stor høyde. Denne brekryssingen anbefales ikke etter at smeltingen også tar tak her oppe. Da skal man ha brekyndige med seg, og bruke nødvendig breutstyr.
Ha en fin kveld alle sammen, og nyt denne fine tiden vi har nå!
Kjelhøe, Galdhøe, Vesle Galdhøpiggen og Galdhøpiggen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar