mandag 2. mai 2011

Stedsnavn i fjellet.


Når man ferdes i fjellet og treffer folk, så er turer, topper og ruter ofte et gjennomgangstema. Folk har lyst til å fortelle hvor de har vært, og hvor de skal.
Når denne praten går, så er det ikke til å unngå å høre at det verserer mange forskjellige forkortelser og vrier av stedsnavn i fjellet. Dette synes jeg er svært synd. Disse stedsnavnene har sine navn av spesielle årsaker, og ble til for å gi folk referansepunkt i fjellet, før kart og gps ble allemannseie.
Før var det mange flere stedsnavn. På bekker, steiner, hauger, rygger og flyer. De som vi har igjen bør vi derfor ta godt vare på, og bruke korrekt!
Håper dere alle får en fin kveld i sola, og at dere allerede er i gang med å planlegge neste fjelltur!

4 kommentarer:

 1. E æ SÅ enig!!! E æ ikkje god på stedsnavn, særle ikkje her umkring da e ikkje æ så godt kjend enda. Å når e spør me for, så fæ e ofte mykjy forskjellige svar ja...å ser e på kart, så æ d ofte eit anna navn evt. anna skrivemåte.
  I dag tok e bilde tå karte som va i veigskanten der e tok åt på ski ifrå, for hukommelsen kein e kje stole på..hehe.
  Ha du våre uppå Sognefjellet i dag du l? Såg de i jår...

  SvarSlett
 2. Har ikke vært der i dag, men var der i går ja! Kanonføre om dagen!!

  SvarSlett
 3. Mange eksempel på umdøyping tå stedsnavn,ja...Det verste eg høyrer er "Juvasssss"....og "Raubærsssss" Det må da gå an å bruke rette navnet, og ikkje døype um på denne måten. Det vert så vanleg at det blir akseptert etterkvart, og det er misbruk!

  SvarSlett