fredag 27. mai 2011

Kvitingskjølen 2064 og 2060 moh

Fra østre mot vestre Kvitingskjølen.
En nydelig fjelltur i utkanten av tinderekkene inne i selve Jotunheimen, er en tur til Kvitingskjølen.
Med sine to topper over 2000 meter, ligger den alene til, et godt stykke nord for Glittertind.
Den letteste veien hit opp, er fra setergrenda Sålell på underkant av 1200 moh. Hit kommer du ved å ta av veien øverst i Vårdalen, mellom Garmo og Lom, og inn på bomvei skiltet Soleggen. Når du kommer til Sålell, parkerer du bilen på andre siden av broen, der veien blir stengt med bom. Du går i retning Kvitingsgjelet, men krysser bekken, og kommer deg inn på ryggen på venstre side. Denne følges opp mot Veslkjølen, og videre inn og opp mot høyeste punktet, nemlig Østre Kvitingskjølen 2064 moh. Denne toppen er har en stor fin rundvagle, og en ganske så spesiell utsikt. Du står høyt, og har ingen andre store rett ved siden, så du ser langt herfra. Ingen sak å beskue Rondene i nord, og Jotunheimen i sør og vest. Når du står her, så har du nabotoppen på 2060 moh rett vest for deg, og et besøk dit krever ikke store anstrengelsen. Tar man med den også, så blir det jo litt variasjon på turen, og du får en rundtur. Du legger da returen ned Krokågjelet, til du kommer inn på seterveien til Foss ved Rundhaugen, og så videre lett ned til bilen.
Dette er en tur som passer for de aller fleste. Noe stein må man jo traske i, men slik er det overalt i fjellet. Turen er iallfall svært så koselig, i et terreng litt for seg selv. Her kan du se både rype og tamrein, rovfugl og jerv!
Ha en fin dag, folkens!

Sålell - Kvitingskjølen

9 kommentarer:

 1. Eg har faktisk gått på Kvitingskjølen på ski ein gong i tida, men gjekk den gongen frå Nordsetra ved Tesse, vi Koppflya. Har støtt rekna med at denne ruta var den enklaste for å kome på Kjølen, trass i at det vel er litt stuttare frå Sålell? Det må da vera ein del brattare å gå sistnemnde rute (-med tanke på låke kne...)?

  Merete

  SvarSlett
 2. Joda, er fint å gå frå Brimi Fjellstugu også! Det er en lengere rute, og du starter faktisk 300 meter lavere enn du gjør i Solhell. Virker litt "flatere" den veien, men der får du to tunge bakker, både den opp Flybrotet før du kommer inn på Koppflya, og den fra Ilvetjønne og opp til toppen. Men, en knallfin tur fra den kanten også. En tredje løsning, er å gå fra Smørlie i Smådalen, inn over Nedre Grotåe, opp langs denne og inn på Grotåflya og opp. Alt er mulig! =)

  SvarSlett
 3. Kæ lang tid bruka du på denna ruta du ha tegna inn på kartet trur du? Mæ normal gange å någre pauso?

  SvarSlett
  Svar
  1. Heisann! Vanskelig spå farten til andre, men 5-6 timer +/- inklusive pauser, kan du regne med.

   Slett
 4. Hei. Er denne turen også fin nå på vinteren? Er det brøytet dit?

  Ingeborg

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei! Det er ikkje brøyta heilt til Solell om vinteren, berre til Soleggen Fjellstugu på Meadalen. Men, det er fremleis ein fin vintertur på ein fin værdag. =)

   Slett
  2. Hei :) Jeg følger opp dette spørsmålet, og lurer på om du vet om det er brøytet nå i april? :)

   Slett
 5. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett
 6. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

  SvarSlett