torsdag 28. april 2011

Breene om våren.

Mange av de flotte toppene i Jotunheimen ligger i nærheten av breer, og disse breene må ofte benyttes for at toppene skal kunne bestiges. Ettersom våren går og dagene med godvær blir flere, vil avsmeltingen av vintersnø bli større og større.
Snømengden om vinteren, kombinert med værhistorikken, vil avgjøre hvor trygge breene er å ferdes på om vinteren og våren. Mye vær, som jeg kaller det, altså vind og temeratursvinginger kombinert med en del snø, gjør at sprekken tettes og pakkes bedre. Likevel er det alltid steder på en bre som man må være forsiktige på. Nå når vårskiturene gåes, bør man unngå områder der man ser sprekkene i dagen, eller områder med blåis. Man skal også være ekstra forsiktig i kantene av breen, mot fjell. Dette området kalles for breglipper, og sprekkene her, blir ofte dype og store.
Stort sett så er det fine forhold for skigåing på de fleste av breene her ennå...men skal du være i tvil, så ta ingen sjanser. Da koster det så lite å ta en annen vei, eller eventuelt ta med breutstyr i sekken, og nytte dette på en trygg oppstigning.
Vær alltid forsiktig på bre!

Et annet tips for bratte toppturer nå, er å ta med en lett isøks og stegjern. Ofte med sterk solvarme og nattefrost, kan de siste snøfeltene opp mot toppen bli harde som is til langt utover dagen.

Ta forholdsregler og bruk hodet, så blir turen kanon!
Ha en fin fjelldag, folkens! =)

Fremsmelting av sprekk i skispor til topp.

Typisk bregleppe i bunnen av renna.

Sånn ser det faktisk ut under snøen mange plasser!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar