søndag 17. april 2011

Fjellets råskap...de frivilliges beredskap.

Med påske, sol og finvær, og stadig flere mennesker i fjellet, øker også risikoen for at ulykker skal skje. Det er livsviktig å holde fokus når man er på tur i høyfjellet, spesielt nå på vinterstid. Slår naturen seg vrang, så viser den nemlig ingen nåde.
Den store frykten, er selvfølgelig snøskred og uvær. Å bli deltager i et skred, er en opplevelse jeg ikke unner noen....og jeg vet hva jeg snakker om. En meningsløs følelse av å vite at du har kamerater begravd i tonnvis med snø, som setter seg som betong..
Minner nok en gang om å bruke sansene og ta grundige vurderinger underveis. Ha i tillegg tilstrekkelig med utstyr i sekken, om uværet skulle komme og du må grave deg ned.
Hver påske er det således høy beredskap på Fjellredningsstasjonen i Lom, med frivillige mannskaper og et helikopter stasjonert. Dette er i i første omgang tenkt til å frakte førsteinnsatsgrupper raskt inn til skred, om alarmen går. Førstehjelpere, lege og lavinehund-ekvipasje rykker først ut, etterfulgt av snøscooterpatruljer. Også i de fleste andre kommuner rundt om, har Røde Kors beredskap, med snøscooterpatruljer med førstehjelpere.
Dette er frivillig og gratis innsats, av fjellfolk, som ofrer fritid, familie og høytid for å steppe inn og redde liv om uhellet skulle være ute. Denne beredskapen startet i går, og avsluttes andre påskedag.
Men husk da, at i utgangspunktet er det du som skiløper, som har ansvaret for å ferdes trygt!
Ønsker dere en alle en riktig god palmesøndag!
 
 

 
Beredskapshelikopteret denne påsken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar