tirsdag 26. april 2011

Fannaråken 2068 moh og Steindalsnosi 2025 moh.


Alle som har kjørt over Sognefjellet, har nok lagt merke til Fannaråken. Dette karakeristiske fjellet har nok blitt foreviget gjennom mange kameralinser.
En vårskitur til Fannaråken, er et utrolig bra tips. Med en turstart på rundt 1400 meter, har du både et knall utgangspunkt og supert føre. På kartet har jeg tegnet start både fra Sognefjellshytta, og lengere vest, ved dammen. Siste er den korteste. Enkel og grei bre, uten store farer. Faktisk så trenger man ikke bekymre seg før man skal runde rundt på østsida. Vær på vakt for skavel eller kramskred her. Når ryggen er rundet, så er man igjen på trygg grunn, med gamle Norge under beina igjen.
På toppen har DNT en hytte, som faktisk er Norges høyeste overnattingsplass. 2068 moh er et flott sted å tilbringe natten! Denne er åpen bare i sommersesongen. Du får også panoramautsikt til Skagastølsryggen, med noen av de høyeste toppene i landet. Store Skagastølstind 2405 moh og Styggedalstind 2387 moh, er noen av dem. Returen ned, er den samme som oppturen.

Steindalsnose 2025 moh, er nok kanskje en av de enkleste 2000-meterstoppene å bestige.
Med start ved veien, etter Hervadammen et sted (der du måtte få plass til bilen), er dette en rimelig grei tur. Et fint alternativ i disse tider, er om man har to biler, og parkerer den ene lengere ned, mot Turtagrø. Da får du en lenger nedkjøring på ski. Anmarsjen er fra vest, og høydedraget følges til toppen en nådd. Rutealternativ er tegnet inn på kartet.

Fredag åpner veien over Sognefjellet, så da er det bare å fylle termosen, smøre nesen med solkrem, sette solbrillene på...og kose seg!! =)

6 kommentarer:

 1. Fanaråken er eit fantastisk fjell, sommar som vinter. Det gledar ei gamal hyttevakt at du skriv om "mitt" fjell. Har jobba mange somrar her, men den aller finaste turen opp var ein vårskitur. Eg gjekk opp heilt åleine ein fredagkveld i fantastisk solskin. Resten av følgjet ankom seinare om kvelden. Trass i at det var slutten av mai, måtte me bruke isøks for å lokaleisere pipa. Heile huset var ein gedigen ishaug. Nydeleg solskin heile helga, ei magisk oppleving på toppen av verda :-)

  SvarSlett
 2. Ja Marit, du har nok mange fine minner fra "heimfjellet" ditt du! Men minner får man aldri nok av! =)

  SvarSlett
 3. Skal opp der i begynnelsen av juli. Hvor er det lettest å gå fra da?

  SvarSlett
 4. Hei Per!
  Det er breføring over breen, til topps på sommerstid. Da går turen fra Sognefjellshytta. Med eget breutstyr/breerfaring, går du lettest fra dammen. Er også en "familierute" uten bre, på sørsiden, fra Turtagrø, via Helgedalen. Her kan sykler nyttes innover anleggsveien, før steintraskingen oppover starter! Alle ruter har sin sjarm!

  SvarSlett
 5. Hei, Er det breføring til Fannaråken nå i høst; oktober mnd? Har så lyst å bestige den toppen. Har starta med en ny hobby; bestige fjelltopper.
  Med hilsen Torill:-)

  SvarSlett
 6. Heisann Torill!
  Det begynner å dabbe på sesongen når det gjelder føring nå, dessverre. Men, til neste år er det bare å kaste på seg sekken, og knalle ivei! =)

  SvarSlett